[CiP] Bartop: Geluid met een beetje Engels

Door alex3305 op donderdag 11 oktober 2012 22:36 - Reacties (3)
Categorie: Bartop arcade project, Views: 4.198

Gisteren, na veel te lang wachten voor een ongeduldige ik, heb ik eindelijk mijn onderdelen uit Engeland binnengekregen van Gremlin Solutions. Ze hadden er duidelijk een sport van gemaakt om zoveel mogelijk onderdelen in een zo klein mogelijk doosje te stoppen.

Tot op dit moment was ik eigenlijk nog steeds sceptisch over de door mij gekozen kleurscherma's. Alhoewel ik het inderdaad zelf uit had gezocht, had ik eerst een rood-zwart schema in gedachte. Maar omdat ik die kleuren eigenlijk altijd doe heb ik nu gewoon gekozen voor wit-roze-geel. Daarom was mijn anticipatie toch wel aan de hoge kant toen ik het doosje openmaakte...Na alles uitgepakt te hebben heb ik de onderdelen even gemonteerd op het proefplaatje triplex van eerder. Gewoon om te kijken hoe het eruit zag en dit was het resultaat:


http://tweakers.net/ext/f/eeFNn0SvBaCY8b9AHlLCVxlN/full.jpg
Sanwa JLF-joystick met clear balltop en 7x Seimitsu PS-14 geel/roze knoppen.


Daar was ik eigenlijk wel zeer tevreden over! Sterker nog, ik vond het gewoon mooi. Dan moet ik er nog bij voorstellen dat de rest van de kast wit is en ik kon eigenlijk al niet wachten om te gaan spelen. Maar omdat ik de rest van de bekabeling nog niet binnen had kon ik het nu helaas nog niet aansluiten. Als het goed is komt dat morgen :).

Overigens zaten er nog wel drie andere knoppen bij, namelijk een vierkante verlichtte (incl. switch en ledje) knop en twee HAPP knoppen die extra lang zijn en als flipperbutton kunnen fungeren.


http://tweakers.net/ext/f/q0Cg59RoQuyaJoP6jffnxHh0/full.jpghttp://tweakers.net/ext/f/ydE5q6Raj1gJXowDUaLA22Ac/full.jpg
Woooooooe!! 70's are back, baby!


Wel ben ik 's avonds bezig gegaan aan de speakers. Alle onderdelen waren binnen en ik had nog wel wat el-cheapo speakerkabel liggen. Makkelijk om even te testen in ieder geval.

Dus heb ik twee ronde gaten gezaagd van 5cm (speaker-diameter is 10cm) en wat kleine gaatjes geboord om het geheel vast te zetten. Daarna heb ik de speakers vastgezet met tussen de speakers en het MDF rubberen vulringen. Die had ik nog liggen van een ander casemodprojectje en kwamen dus nu goed van pas. Ook kunnen de conussen op deze manier het MDF niet raken :).


http://tweakers.net/ext/f/NpkaP39m1qRiIgfmZSo4bOrh/full.jpg
Rubberen vulringen tussen de speakers en MDF.


Hierna twee kabels voldoende gestript en AMP-stekkers vastgeknepen. Eťn eerste soundcheck gedaan en het geheel werkte :). Ook had mijn vriendin ondertussen een molex-naar-fan-kabel gemod om die om te bouwen naar de voedingsstekker voor de versterker. Dat werkte gelukkig ook meteen :D.

Als laatste de speakers goed vastgedraaid en gelijk gemaakt, de kabels netjes opgebonden en de speakercovers -- ehh doucheputjes :+ -- erop gezet aan de andere kant. En toen zag het geheel er zo uit:


http://tweakers.net/ext/f/ORoBkOu3Trs6nSxe2y4SDXtJ/full.jpg
Speakers gemonteerd
http://tweakers.net/ext/f/KNnns6cHCfMWzIEvodxpbw5k/full.jpg
En afgemaakt met m'n doucheputjes :+.


Ik was er zeer tevreden over en het geluid was ook nog best redelijk te noemen. Nu had ik even wat muziek geprobeerd, maar dat is eigenlijk geen realistische situatie. Mocht het uiteindelijk toch tegenvallen dan zijn de gaten altijd nog wat groter uit te werken. Er zitten toch covers overheen dus een iets mindere afwerking zie je toch niet.

Maar dat was gisteren....

En omdat er gisteren geen update was en ik vandaag niet stil kon zitten ben ik toch nog met een klein projectje verdergegaan. Eigenlijk wilde ik gaan werken met het bedraden van alle knoppen, maar omdat helaas mijn kabel en kabelschoentjes nog niet binnen was van Arcadewinkel.nl, kon ik daar nog niet mee verder. Daarom ben ik met iets verdergegaan wat mij allang in de weg zat, de aan/uit-knop.

Als eerste ben ik begonnen door een gat van 29mm te zagen in de achterkant van de kast, aan de bovenkant. Ging vrij gemakkelijk met mijn nieuwe gatenzaag en ik was er dus ook zo doorheen. Daarna bedacht ik me dat ik eigenlijk helemaal geen nut had voor de bovenstaande vierkante knop. Dus besloot ik die maar als aan/uit-knop te gaan gebruiken.

Als tweede ben ik dus de oude aan/uit-knop gaan halen en heb die uit elkaar gesloopt totdat er twee LEDs en ťťn knopje overbleef. Nu wist ik in het geheel niet of het LEDje wat in de vierkante knop zat ging werken, dus de computer aangeslingerd en maar opgezocht. Het bleek dat het een gemiddeld mobo meestal een LEDje tot 5V kon huisvesten. Toevallig was het lampje ook 5V, dus dat zou moeten lukken.

Dus toen maar de stoute schoenen aangetrokken, de LED eraf geknipt en twee AMP-stekkertjes aangeknepen. Na wat kloten zat het geheel in elkaar en guess what, het werkte out of the box :D. Ik was er supergelukkig mee, totdat ik het geheel in de knop wilde steken aan de bovenkant in de kast.... en dat paste niet :/, Ik kwam letterlijk 1cm tekort :-(...

Na het eten uiteindelijk maar het kabeltje verlengd met een ander stukje wat ik nog had liggen en lichtelijk vastgesoldeerd. Toen werkte het gelukkig nog steeds en had ik zelfs kabel over :). Dus; Everything went better than expected :).

Daarna ook maar hetzelfde gedaan bij het knopje, dus gestript, AMP stekkers eraan geknepen en aangesloten, en zelfs dat werkte meteen :). Daarna de knop mooi aangedraaid en geÔnstalleerd en uiteindelijk had ik toen zoiets:


http://tweakers.net/ext/f/JgZeMYWTHqMhWO1f2pCGR4ly/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/m9glqV4736WFKmd0culY09iM/full.jpg
Binnen en buitenkant met werkende aan/uit-knop :)


Oh ja, ik had een klein stukje papier met I/O in de knop gestopt. Zag er eigenlijk beter uit dan ik dacht. Sterker nog, op internet worden hele vellen van die iconen aangeboden voor een godsvermogen, terwijl printen eigenlijk net zo mooi is 8)7.

Al met al dus een vrij productieve dag geweest en gisteren ook. Het volgende project zijn de rest van de knoppen en de joystick. Oh, en natuurlijk een fatsoenlijk MAME-frontendje scoren die alles kan wat ik wil. Dat gaat waarschijnlijk niet lukken, maar daarvoor heb ik voldoende programmeerkennis :).

Hopelijk tot morgen!

Volgende: [CiP] Bartop: Nu ook op GoT (tm) 10-'12 [CiP] Bartop: Nu ook op GoT (tm)
Volgende: [CiP] Bartop: Duitse onderdelen, nieuw plankje en +1 goodie! 10-'12 [CiP] Bartop: Duitse onderdelen, nieuw plankje en +1 goodie!

Reacties


Door Tweakers user CodeCaster, vrijdag 12 oktober 2012 08:58

Mooi project. Volgens mij mag je wel het koelblok van je CPU even ontdoen van stof.

Door Tweakers user E-Vix, vrijdag 12 oktober 2012 10:29

Het begint ergens op te lijken.

Nog even over je speakers... Je hebt de gaten voor het geluid nu kleiner gemaakt dan de speaker en covers. Verder heb je ook nog je speakers met rubbertjes los van het houd geplaatst.
Geluid is verplaatsing van lucht. Het gat waar de lucht doorheen moet heb je (te) klein gemaakt waardoor de speaker extra moeite moet nemen om de lucht te verplaatsen. Dit zorgt voor demping van het geluid. Bovendien is de speaker niet luchtdicht aangesloten op het gat waar het geluid doorheen moet wat er voor zorgt dat er geluid weg kan 'lekken'
Zie het maar zo. Als je een tuinslang aan je mond houd kan je makkelijk er doorheen blazen. Als je een rietje aan je mond houd is het moeilijker om er doorheen te blazen. Als je dan ook nog eens je lippen niet strak op elkaar houd ontsnapt er lucht.

Wat ik zou doen is de gaten voor de speakers minimaal even groot maken als de binnendiameter van je covers. Dus dat alle gaatjes die in de covers zitten vrij zicht op de speakers hebben. Verder zou ik de speaker zelf strak tegen de plank monteren. Als dat niet mogelijk is dan zou ik tussen de speaker en het hout een stukje rubber of schuimrubber zoals bijvoorbeeld een tochtstrip plakken. Dit zorgt er voor dat er geen geluid de kast in kan 'lekken' en je dus het beste geluid uit je speakers zal krijgen.

Door Tweakers user alex3305, vrijdag 12 oktober 2012 14:13

CodeCaster schreef op vrijdag 12 oktober 2012 @ 08:58:
Mooi project. Volgens mij mag je wel het koelblok van je CPU even ontdoen van stof.
Like, duh :+. Maar dat komt later pas :).
E-Vix schreef op vrijdag 12 oktober 2012 @ 10:29:
Het begint ergens op te lijken.

[...] Dit zorgt er voor dat er geen geluid de kast in kan 'lekken' en je dus het beste geluid uit je speakers zal krijgen.
Even een stukje uit je erg lange quote geknipt, maar heel erg bedankt! Nu snap ik ook weer hoe dat werkt en kan ik het dus beter aansluiten :). Ik zal er morgen/overmorgen nog even naar kijken en de voortgang zal ik dan weer hier posten.

-----

Er komt trouwens ook een CiP-topic @ GoT met toestemming van _ferry_ :). Dit blog zal tegelijkertijd geŁpdatet blijven worden!

Reageren is niet meer mogelijk